Vrijdag, 30 Oktober 2020      
Kijk terug ↓
     
 
 

Kies uw nieuwsbrief in de rechterkolom. Dat is ook een mooie manier om terug te kijken in het recente verleden van de stichting.

De restauratie - kijk terug || Item

Januari 2010 - Een bewogen weekend

Het begon vrijdagmiddag 15 januari met het aanslaan van de door hem zelf ontworpen mezoeza door oud-voorzitter van de LJG Gelderland Bram van Gelderen bij de ingang van de ontvangsthal.Zaterdag 16 januari: een historisch moment. 126 jaar na de inwijding en 67 jaar na de laatste eredienst was de sjoel geheel met LJG- leden gevuld voor een sabbat-ochtenddienst. Gelezen werd dezelfde Tora-tekst als op 22 januari 1884 (Sjemot, 9.1-35).
"Wat een geweldige plaats is dit, dit is een huis van God en dit moet de poort naar de Hemel zijn" (Beresjiet 28,17, de tekst boven de oude ingangsdeur) weerklonk daarna. Het was een generale repetitie, een try-out, maar de kinderziektes vielen mee. Er was veel bewondering voor de bijzondere prestatie van de architect en de aannemers. Een licht en toch intiem gebouw, dat plaats blijkt te bieden aan 90 personen (dan is het wel vol!) Er kunnen nog wat klapstoelen bij, dan is het heel erg vol.Zondag 17 januari besteedde de Joodse omroep royaal aandacht aan de Dierense sjoel. Voor wie het nog niet zag (of het nog een keer wil zien).


Ook de eerste openbare bijeenkomst in de Dierense sjoel is prima verlopen. In samenwerking met de Raad van Kerken Dieren organiseerde de Liberaal Joodse Gemeente Gelderland een middagbijeenkomst in het kader van de Dag van het Jodendom. Jochanan Belinfante hield een inleiding met als thema: Synagoge - Huis van Samenkomst, gevolgd door een gesprek in groepen voortgezet met discussie met een panel bestaande uit de inleider, Henk Boonen, predikant te Dieren, Henk Janssen, ofm en Manja Pach, voorzitter van de Stichting. Dat er nog veel interreligieuze diaoloog moge plaats vinden op deze plek...

Groene Tegel
Alle aanleiding om een groene tegel te schenken en daarmee bij te dragen aan de beplanting en inrichting van de directe omgeving van de Dierense Sjoel biedt het Nieuwjaar van de Bomen!
Op de avond van 30 januari viert LJG Gelderland één van de vier Nieuwjaarsdagen op de Joodse kalender, dat van de Bomen, met een traditionele Seder-maaltijd, vormgegeven volgens de Seder op de vooravond van Pesach. Bij die gelegenheid worden in Israel bomen geplant, in de Diaspora vaak symbolisch door er een geldbedrag voor te bestemmen.

Feestelijke herinwijding: 7 maart
De voorbereidingen voor de officiële feestelijke herinwijding zijn in volle gang. Graag zouden we natuurlijk iedereen tegelijk ontvangen, maar gezien de afmetingen van het gebouw is dat geen haalbare kaart.
Het programma ziet er als volgt uit:
Van 13 tot 15 uur korte middagdienst, gevolgd door een receptie (voor genodigden)
Vanaf 15.30 open huis: feestelijke ontvangst, muziek en lekkers.
Nader bericht volgt.

Gustav Mahler
De Vereniging Vrienden van het Gelders Orkest organiseert met medewerking van Stichting De Dierense Sjoel op 24 april een Mahlermiddag met musicoloog Kees Wisse. Nadere gegevens en een aanmeldingsformulier vindt u op http://www.vriendenhgo.nl/127Mahlermiddag.html

En zoals altijd...
kunt u ons heel blij maken met financiële ondersteuning. Op de website vindt u - naast het tegelproject - een verlanglijst. Wie sponsort een kast, een gordijn, een klapstoel, de stofzuiger...? Of één van al die andere zaken waarvoor de penningmeester nog geen geld op de rekening heeft?

De Stichting De Dierense Sjoel is erkend als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling).
Alle giften aan de Stichting zijn fiscaal aftrekbaar.
Giften en donaties zijn welkom op:
ING rek. nr. 3369846 t.n.v. Stichting De Dierense Sjoel, Amsterdam of
Rabobank rek. nr. 130870668 t.n.v. Stichting De Dierense Sjoel, Amsterdam
Meer informatie bij de penningmeester: ralphlevie@telfort.nl

De restauratie T/M 2011
Kijk terug:

Najaar 2011 - Een prima huis

Voorjaar 2011 - Het was weer eens feest

Winter 2011 Hoogtepunten - Activiteiten

Najaar 2010 - Afscheid...

Zomer 2010 - Twee choeppot

Herinwijding Dierense Sjoel 7 maart 2010 - 21 adar 5770

Februari 2010 || Herinwijding en open huis!

Januari 2010 - Een bewogen weekend

Januari 2010 - Het is zover

November 2009 - De sjoel is klaar!

September 2009 - Einde in zicht...

Juli 2009 - We schieten op!

Juni 2009 - De muren groeien!!

Mei 2009-2 || Nieuwe foto's Sjoel

Mei 2009: We zijn begonnen!!!

April 2009 - Knoop doorgehakt!