Dinsdag, 2 Juni 2020      
Kijk terug ↓
     
 
 

Kies uw nieuwsbrief in de rechterkolom. Dat is ook een mooie manier om terug te kijken in het recente verleden van de stichting.

De restauratie - kijk terug || Item

Oktober 2008 - Aftellen naar het TV-programma

De tijd gaat razendsnel, zeker nu het aftellen naar het TV-programma Restauratie van de BankGiro Loterij op 30 oktober a.s. is begonnen.
 Vergeet U vooral niet, om 19.25 uur te kijken naar Nederland 2, en na de uitzending te stemmen op de Dierense Sjoel, per telefoon 0909-8880 of per SMS 2332 onder vermelding van het woord “Sjoel”. Dat kan tot maandagnacht 3 november 24:00 uur en kost 60 cent per gesprek. Iedereen kan zo vaak bellen als hij of zij wil. Hoe vaker hoe liever! We zouden ook graag zien dat u zoveel mogelijk familieleden, vrienden en kennissen hiervoor mobiliseert. Binnenkort krijgt u van ons een e-mail bericht met als attachment een stemoproep die u per e-mail kunt versturen, alsmede een pdf bestand dat u zelf uit kunt printen op A4 formaat om op een prikbord of voor het raam te hangen. Er staat ook een leuk filmpje op YouTube, waarvan u de link - http://www.youtube.com/watch?v=gM-PWJe7JJg - kunt rondsturen.

OPEN HUIS OP 30 OKTOBER
Wanneer u samen met ons de uitzending wilt bekijken, dan bent u meer dan hartelijk welkom. We houden die 30e oktober vanaf 18:00 uur open huis. Het Jiddisch Koor leChayim uit Deventer komt voor ons zingen.

WAT DOEN JODEN IN DE SJOEL?
28 Oktober om 20.00 uur in de Dierense Sjoel. Ralph Levie, oud- Dierenaar en voormalig medewerker van het Joods Historisch Museum vertelt over: Mazzel en Sores. Joodse geschiedenis in de provincie en gebruiken in de Synagoge. Toegang : uw stem op 30 oktober
Als u van plan bent te komen, stuur dan svp uiterlijk de 26e een berichtje naar post@dedierensesjoel.nl.

OPEN MONUMENTENDAG
De bewogen geschiedenis, het enerverende heden en de veelbelovende toekomst van onze sjoel trokken ook dit jaar weer veel –150!- bezoekers op het open monumentenweekend van 13/14 september.
Vooral zondagmiddag was er erg veel belangstelling van mensen uit de directe en de wijde omgeving.
Het thema “Sporen” paste natuurlijk prima - de sporen van joods leven in Dieren leken vrijwel uitgewist. Daarin is nu verandering gekomen. Het initiatief van onze Stichting doet dit deel van de Dierense geschiedenis herleven. Geleidelijk aan komen er ook meer herinneringen boven van o.a. voormalige buren. De werkgroep ‘Gebruikshistorie” verzamelt zoveel mogelijk van die herinneringen en legt ze vast, o.a. op video. Laat ons vooral weten als u nog iets wilt vertellen over de geschiedenis van dit gebouwtje!

INTERCULTUREEL BEZOEK AAN DE DIERENSE SJOELJanFred ten Hove voor de Sjoel, geflankeerd door studentenpastor
Waltraut van Vliet en een moslim deelnemer


Een groep buitenlandse studenten van het Institute of Social Studies in Den Haag heeft een bezoek gebracht aan de Dierense Sjoel. Ze werden rongeleid door Jan-Fred ten Hove, die uitgebreid vertelde over de geschiedenis van het gebouw en de betekenis ervan voor de Joodse gemeenschap vanuit historisch, cultureel en religieus perspectief. Uit de vele vragen bleek een diepe interesse, die ongetwijfeld mede werd ingegeven door het feit dat veel bezoekers zelf ook tot een minderheidsgroep behoren. Dat gold vooral voor de Moslims, die zich goed konden herkennen in wat Jan-Fred vertelde over de geschiedenis van de Joden in Nederland. De problematiek van de dubbele nationaliteit cq loyaliteit kwam aan de orde en er werd uitgebreid ingegaan op de parallellen tussen Jodendom, Christendom en Islam. Aan het einde van het gesprek was de conclusie dat er meer en belangrijker zaken zijn die ons binden dan die ons scheiden.
Het afscheid was dan ook hartelijk, met een gezamenlijke foto. Ze willen nu ook heel graag de Snoge in Den Haag gaan bezoeken!

De restauratie T/M 2011
Kijk terug:

Najaar 2011 - Een prima huis

Voorjaar 2011 - Het was weer eens feest

Winter 2011 Hoogtepunten - Activiteiten

Najaar 2010 - Afscheid...

Zomer 2010 - Twee choeppot

Herinwijding Dierense Sjoel 7 maart 2010 - 21 adar 5770

Februari 2010 || Herinwijding en open huis!

Januari 2010 - Een bewogen weekend

Januari 2010 - Het is zover

November 2009 - De sjoel is klaar!

September 2009 - Einde in zicht...

Juli 2009 - We schieten op!

Juni 2009 - De muren groeien!!

Mei 2009-2 || Nieuwe foto's Sjoel

Mei 2009: We zijn begonnen!!!

April 2009 - Knoop doorgehakt!