Donderdag, 26 November 2020      
Kijk terug ↓
     
 
 

Kies uw nieuwsbrief in de rechterkolom. Dat is ook een mooie manier om terug te kijken in het recente verleden van de stichting.

De restauratie - kijk terug || Item

Juli 2008 - De komende maanden zijn cruciaal

Voor U ligt - of staat op Uw scherm - de tweede Nieuwsbrief van De Dierense Sjoel. Nu de komende maanden cruciaal zijn voor de verwezenlijking van onze doelstelling: de restauratie en herinwijding van de oude Dierense synagoge, zult U onze nieuwsbrief frequenter ontvangen.

BankGiro Loterij Restauratie
Laat zien dat u onze plannen steunt - kom op 13 augustus naar de Spoorstraat!
De Dierense sjoel is één van 16 te restaureren objecten die meedingen naar een prijs van € 1 miljoen. Dat bedrag is beschikbaar gesteld door de BankGiro Loterij voor een door het televisiekijkende publiek te kiezen project. Het TV-programma BankGiro Loterij Restauratie wordt geproduceerd door Endemol en in het najaar door de AVRO uitgezonden. De uitzending over Dieren is gepland op 30 oktober, de finale medio november (data onder voorbehoud).
De TV-opnamen van de Dierense sjoel worden op 13 augustus ‘s middags gemaakt. Laat door uw komst zien dat u onze plannen steunt, en geniet van de swingende klezmer van Di Fidl Kapelye (vanaf 15 uur, Spoorstraat 34, Dieren, 5 minuten lopen van het station).
Zie ook onze website: www.dedierensesjoel.nl voor het laatste nieuws over het programma.

Aktion Sühnezeichen Friedensdienste
“Voelt het niet raar om een synagoge af te breken?”vroeg de verslaggever van Omroep Gelderland aan Gregor uit Berlijn, één van de 10 Duitse vrijwilligers die in het weekend van 14/15 juni een deel van de Dierense sjoel aan het strippen waren.
“Een beetje wel”, antwoordde hij, “maar wat we hier doen voelt toch wel constructief.”
En zo paradoxaal als het mag klinken, hij had helemaal gelijk.
De vrijwilligers zijn uitgezonden door Aktion Sühnezeichen Friedensdienste en werken op projecten in heel Nederland. Zij hebben zich twee dagen lang bezig gehouden met het verwijderen van een gipsen plafond, het slopen van schrootjes, het wegbreken van zijwanden – alles ter voorbereiding van de start van de restauratie van de oude synagoge.
Vrijdagavond werd het weekend ingeluid met een feestelijke sjabbatmaaltijd samen met vele leden van de Liberaal Joodse Gemeente Gelderland. De volgende dagen was het een komen en gaan van belangstellenden, waaronder wethouder Jan Jansen van Monumentenzaken van de gemeente Rheden en Fred Venema van de provincie Gelderland.
Gregor, Lukas, Inga, Anne, Anne-Ruth, Sarah, Simon, Eva, Britta: bedankt! En kom nog eens terug.
Voor een fotoreportage klikt u hier.

Kijk ook op omroepgelderland, uitzending gemist (14 juni, nieuws)

De Gelderse Voet
De provincie Gelderland stimuleert met het programma “Gelderse Voet” kwaliteitsbevordering op het gebied van de restauratiebouw. Dit gebeurt o.a. door het subsidiëren van de restauratieopleiding van het ROC Graafschap College in Doetinchem.
De laatste lesdag van dit seizoen van die opleiding kreeg een bijzonder karakter door een ontvangst in…. de Dierense sjoel. Op 8 juli jl.mochten wij gastvrijheid bieden aan 15 leerlingen en hun docenten en praktijkbegeleiders. Aansluitend werden de gasten, waaronder de gedeputeerde mw.A.Van der Kolk en wethouder J.Jansen van de gemeente Rheden, door de docenten Hofmeijer en Boeder rondgeleid door Dieren-Zuid, waar de synagoge ook staat. Dit gebied wordt voorgedragen voor de status van een ‘beschermd stads-en dorpsgezicht’. Meer informatie:
www.gelderland.nl/Docs/CultuurhistorieBelvoir/Gelderse_Voet.pdf

Kort nieuws
• Monumentenvergunning is in mei aangevraagd.
• Het kadaster heeft op 9 juli de van de stichting Habion aan te kopen strook grond opgemeten.
• Het jaarverslag 2007 is beschikbaar, en wordt aan belangstellenden op aanvraag toegezonden; U vindt het ook op onze website.
• Op 13 en 14 september nemen we weer deel aan de open monumentendagen. U bent dan van harte welkom!

De restauratie T/M 2011
Kijk terug:

Najaar 2011 - Een prima huis

Voorjaar 2011 - Het was weer eens feest

Winter 2011 Hoogtepunten - Activiteiten

Najaar 2010 - Afscheid...

Zomer 2010 - Twee choeppot

Herinwijding Dierense Sjoel 7 maart 2010 - 21 adar 5770

Februari 2010 || Herinwijding en open huis!

Januari 2010 - Een bewogen weekend

Januari 2010 - Het is zover

November 2009 - De sjoel is klaar!

September 2009 - Einde in zicht...

Juli 2009 - We schieten op!

Juni 2009 - De muren groeien!!

Mei 2009-2 || Nieuwe foto's Sjoel

Mei 2009: We zijn begonnen!!!

April 2009 - Knoop doorgehakt!